Ingyen link weboldaladnak!

Koronavírus: Felrobbanhat-e a kézfertőtlenítő az autóban egy forró nyári napon?

Facility management, tűzvédelem | 0 hozzászólás

A wisconsini tűzoltóság egy bejegyzése „robbantotta fel” a közösségi oldalakat, amelyben a meleg idő beköszöntével járó reális veszélyre hívja fel a figyelmet.

A hír arról szól, hogy az alkohol-alapú kéztisztítószerek meleg időben felrobbanhatnak a napon hagyott vagy túlmelegedett autókban.  A tűzoltók egy fotót is megosztottak, amelyen egy autó vezetőoldali ajtajának sérülését mutatja. A kézi tisztítószer felrobbant a jármű belsejében, amelynek a belső hőmérséklete 50 Celsius fok emelkedett.

Ne felejtsük, hogy a legtöbb kézi tisztítószer alkohol alapú és ezért tűzveszélyes ”- írták. Ha a meleg időben autójában tartja a fertőtlenítő flakont, napfénynek teheti ki, és az üveg átengedi a fényt és a meleget.  A kézfertőtlenítők egy részén egyébként is van figyelmeztetés, hogy az alkohol összetevő miatt- különösen a nyílt láng használatánál- például kerti grillezéskor és dohányzáskor távol kell tartani.

kép forrása itt nézhető meg

További kockázatok

Lehetséges forgatókönyv, hogy a palackban tárolt tűzveszélyes anyag gőzzé alakul, és zárt térben párolog. Ha valaki az autóban statikus elektromosságot generál, például azzal, hogy leveszi a műszálas pulóverét szintén robbanás következhet be.  

Azzal kapcsolatban is merülnek fel aggályok, hogy ha a kéztisztítót meleg autóban hagyjuk, akkor elveszti a hatékonyágát.Ha az alkohol elpárolog az üvegből, a fertőtlenítőszer kevésbé lesz hatékony a baktériumok és vírusok ellen. Az alkohol összetevő az, amely roncsolja és elpusztítja a vírusokat és baktériumokat.  – mondta Dr. Mihaela C. Stefan, a texasi egyetem, a dallasi kémia és biokémia tanszék vezetője.

További hasznos információkért csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!

Olvasásra ajánljuk

Olvasásra ajánljuk

Mindent a minimálbérről – Minimálbér 2020

Mindent a minimálbérről – Minimálbér 2020

A minimálbér („kötelező legkisebb munkabér”) olyan napi, heti vagy havi munkabér, melyet a munkaadó köteles a munkavállaló számára megfizetni a munkaviszonya alatt. A minimálbér az a legalacsonyabb államilag megkövetelt munkadíj, amelyet egy bejelentett munkavállaló...

Pin It on Pinterest

Share This