Ingyen link weboldaladnak!

„Minden a szavak különös használatán múlik.”

A telemarketing kulisszatitkai

Konfuciusz szerint „minden a szavak helyes használatán múlik”.  Nem mai idézet, mégis hihetetlenül aktuális – különös tekintettel a telemarketing világára.

Közel 3,5 éve dolgozom telemarketingesként. Néhányszor már oktatást is tartottam új telemarketinges kollégáknak. Az ez idő alatt szerzett tapasztalatokat, ismereteket szeretném megosztani a következőkben.

 Mi is az a telemarketing?

Hideghívást indítani potenciális ügyfelek felé.

Potenciális ügyfél: cégcsoportok, telephelyek, ipari parkok, logisztikai központok, ahol szóba kerülhet szolgáltatásunk, az élőerős-őrzésvédelem.

Miből dolgozik egy telemarketinges?

Előre elkészített adatbázisból dolgozunk, ahol a potenciális ügyfelek vannak, amit internetről kerestünk. (pl. logisztikai cégek, telepek, gyárak)

Az adatbázisnak tartalmaznia kell:

 • potenciális cég nevét,
 • melyik megyében van,
 • a cég címét,
 • mivel foglalkozik a cég,
 • a cég foglalkoztatottjainak létszámát,
 • a cég bevételét,
 • kontakt/illetékes személy neve, beosztása, telefonszáma, e-mail címét.

Aktív időpontnak nevezzük azt az időszakot, amikor kereshető az ügyfél napközben. Ez pedig a 9:00-12:00 és a 13.00-15:00

Minőségi időpont az, amit a potenciális ügyféllel egyeztetünk személyes tárgyalásra, és az ügyfélnél valós igény merült fel az élőerős őrzésvédelmi szolgáltatásunkra, valamint tudja is, hogy mivel foglalkozunk.

Időpont egyeztetésnél mit kell feljegyezni?

 • a potenciális cég nevét,
 • pontos címet,
 • illetékes személy neve és beosztása,
 • illetékes személy telefonszáma, e-mail címe,
 • pontos időpont,
 • mivel foglalkozik a cég.

Ezeket az információkat mindig el kell küldeni az értékesítő kollégának, aki a tárgyalásra menni fog.

A vissza pontosítás lépései:

 • előzőlegesen közvetlen telefonszám az illetékes személytől,
 • a megegyezett időpont előtti napon felhívni a potenciális ügyfelet, elmondani melyik cégtől vagyunk, mit szeretnénk, mivel foglalkozunk, és megkérdezni tőle, hogy még mindig alkalmas-e neki a megbeszélt időpont. (előfordulhat, hogy közbe jön nekik valami időközben)

  Első kapcsolatfelvétel lépései:

  • porta vagy titkárság felhívása, majd tőlük illetéke személyt kérni, és vele személyes találkozóra időpontot és pontos címet egyeztetni.
  • A tárgyalás előtti napon vissza pontosítani az időpontot, hogy még mindig megfelel-e a megbeszélt időpont

Eladás helyett lehetőséget kínálunk

Fontos megjegyezni a telefonos értékesítésben, hogy a hangulatunk befolyásolja a beszélgetést. Mivel a hívott fél csak a hangunkra hagyatkozhat, ezért minden azon keresztül közvetített üzenet és érzés felerősödik és hatással van rá. Ha feszültek, unottak, fáradtak vagy kedvetlenek vagyunk, azt megérzi az ügyfél és nehezebb dolgunk lesz. De ha mosolyogva beszélünk és pozitívak, vidámak vagyunk, jobb esélyeink lesznek.

Kifogáskezelés

Persze a mai rohanó világban senki nem szereti, amikor egy telemarketinges felhívja, hogy megpróbáljon eladni egy terméket vagy szolgáltatást. Ilyenkor a legtöbb ember nem is hagyja, hogy elmondjuk, hogy mit szeretnénk, hanem kapásból ránk csapja a telefont. Éppen ezért mi nem eladni próbálunk, hanem lehetősét kínálunk arra, hogy megismerjék a szolgáltatásunkat. Pl. egy személyes tárgyalás alkalmával.

 • természetesnek vettük, hogy Önöknél ez megoldott,
 • lehetőséget szeretnék kérni, hogy megismerjék cégünket illetve szolgáltatásunkat,
 • kötelezettségmentes a találkozó.

 

A tapasztalat az a valuta, amely mindig tartja az értékét

Az előző évekhez képest most nem volt kifejezett „kampány” időszak az október, november, decemberi hónapokban. Pedig korábban volt néhányszor, hogy az év végi hónapokban éppen sikerült „belenyúlnom” és jókor hívtam a potenciális ügyfelet, mert éppen őrzővédő szolgáltatást kerestek, illetve abban az időszakban kértek be ajánlatokat. Még volt olyan is, hogy megjegyezték, hogy boszorkány vagyok, mert a megfelelő időpontban hívtam őket. Most viszont a tavalyi év végén már a  legtöbb helyen azt mondták, hogy már leszerződtek vagy az eddigi céggel, vagy már az újjal, és ezért nem érdekelte őket. Év közben jobban érdeklődők voltak.

Viszont még mindig az a tapasztalat, hogy nagyon hasznos, ha elküldjük a bemutatkozó anyagunkat, még akkor is, ha először nem érdekli őket, de később viszont éppen azért kerestek, mert emlékeztek arra, hogy beszéltünk, és küldtünk a részükre egy tájékoztató, bemutatkozó anyagot.

Hatékonyság növelése szempontjából az nagyjából jól bevált, hogy nem feltétlenül megyünk ki tárgyalni, csak akkor, ha tényleg érdeklődést mutat a potenciális ügyfél. Így időt és pénzt spórolhatunk. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a személyes tárgyalás meghatározóbb és célravezetőbb tud lenni, hiszen jobban el lehet adni a szolgáltatást, mert a tárgyalás menete közben felmerülő kérdésekre azonnal választ kaphat az ügyfél. Eddig talán a tavalyi évben mutatkozott meg leginkább és tapasztaltam azt, hogy pár hónap leforgása alatt vagy éppen fél éven, 1 éven belül a nagy vállalatoknál cserélődtek azok a személyek, akikkel már korábban volt kapcsolatfelvétel. Ezért mindenképpen érdemes negyedévente, félévente megkeresni őket.

Olvasásra ajánljuk

Pin It on Pinterest

Share This