Ingyen link weboldaladnak!

Koronavírus ürügyén követ a google. Most már mindig így lesz?

Biztonság, Gdpr, Hírek | 0 hozzászólás

#biztonság #kiberbiztonság #adatvédelem #GDPR
Mobiltelefonunk cellainformációi alapján mindenhová követ a google.  A „zsebkémet” magunknál tartjuk a házikaranténban, a boltban, munkahelyen  és ezen mozgásunk adatait rögzíti a google és hozza nyilvánosságra. Teszi mindezt április 3. óta amikor is közleményben jelent meg, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozására a google követi és nyilvánossá teszi a  népszerú helyek alkalmazásával mért adatait. Mindenki megtekintheti mennyivel változott a boltba vagy munkába járók száma, és mennyien maradtak otthon.

 

 

A Google április 3-án bejelentette, hogy 131 ország és régió általános követési adatait teszi nyilvánossá, hogy segítse a koronajárvány elleni harcot.
Elképesztő technológia: A google a mobiltelefonok cellainformációi alapján méri a mozgásunkat és a tartózkodási időnk hosszát. Jelentéseiben melyek nyilvánosak, bárki számára megtekinthetők, szemléletesen megmutatják, hogyan változott a népesség mozgása, viselkedése, szokásai a koronavírus járvány helyzet bejelentése óta.  (Közvetlen link a bejegyzés alján) Látványos görbéken nézhetjük meg akár Magyarország megyéire lebontva egyenként, mennyien használják a tömegközlekedést, mennyien mennek munkába vagy tartózkodnak otthon. Ezeket a változásokat ugyanazokkal az aggregált és anonimizált adatokkal számolják ki, amelyek a Google Maps helyek megjelenítésére szolgálnak. Az egyes napok változásait összehasonlítják a hét adott napjának átlagértétékével. A jelentések több héten keresztük mutatják a tendenciákat, a legutolsó adatok pedig körülbelül 2-3 nappal ezelőttiek, mert ennyi időbe telik a jelentések elkészítése. A jelentésekben olyan kategóriákat vettek bele, amelyek hasznosak lehetnek a jelen vírushelyzetben a társadalmi érintkezések számának megbecsüléséhez,  a társadalmi távolságtartásra irányuló erőfeszítésekhez.

A google állítja a szolgáltatást úgy fejlesztették ki, hogy megfeleljenek a szigorú adatvédelmi protokollok betartásának és az anonimitás védelmének. A jelentések azoknak a felhasználóknak mobiladatai alapján készülnek, akik bekapcsolták a helyelőzmény beállítást, amely alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Aki aggódik, hogy a google teljesen fel tudja mérni a mozgássát, kikapcsolhatja helyelőzményeket és a rögzített adatok bármikor törölhetők az idővonalról- állítja a google.

Felvetődik a kérdés, hogy a koronavírus járvány lecsengésével, a google továbbra is fenntartja-e  a mozgásunkkal kapcsolatos adataink mérését?

A naprakész adatok Magyarországról https://www.google.com/covid19/mobility/

Pin It on Pinterest

Share This