Ingyen link weboldaladnak!

Okosan a takarítással! A fertőtlenítő szerek túlzott használata gyengíti az immunrendszert.

Facility management | 0 hozzászólás

A koronavírus járvánnyal új szokásokat is kialakítottunk, az egyik, ha nem a legszembetűnőbb a fertőtlenítőszerek következetes nagymértékű használata.

Legtöbben,- persze aki be tudta szerezni, – állandó kellékként viszi magával boltba, munkahelyre, közlekedési eszközön, és keni a kezét többször is egy nap. Fertőtlenítünk otthon, és a munkahelyeken is fokozottabb a tisztaság. Környezetbarát technológiákról, környezettudatos munkahelyekről itt olvashat.

Nézzük a tudósok álláspontját mit okozhat a fertőtlenítő szerek fokozott használata!

 

A  köztudatban most is él, hogy , az egészséges fejlődéséhez bizonyos mennyiségű piszokkal találkozni kell már kisgyermekkorban is, és ezt a tudósok is megerősítették. Ahogyan a testünket is sporttal, mozgással fejleszthetjük, úgy az immunrendszerünket is edzeni kell, hogy minél jobban tudjon működni. Találkoznunk kell baktériumokkal és vírusokkal, hogy a szervezetünk megtanulja a rájuk adott helyes reakciót.

Ha nem így teszünk, ördögi kör alakulhat ki. Mert minél jobban fél valaki, annál többet fertőtlenít, és minél többet fertőtlenít, annál jobban ki lesz téve a vírusok támadásának. Az immunológiailag túlérzékennyé válik a környezetével szemben. Miért? Mert a stressz idegileg, érzelmileg és hormonális szinten is hat.

Miért veszélyesek a fertőtlenítők ránk emberekre?

A fertőtlenítő szerek irritálhatják, kiszáríthatják, hámlasztják a bőrt, károsítják a bőrsejteket, és lebontják természetes védőrétegét, valamint vizet vonnak el a bőrsejtektől, növelik bőrgyulladás kialakulásának az esélyét. A mikroflóra elvesztése  további betegségekre is hajlamosít; könnyebben kapunk el különböző fertőzéseket és nagyobb az esélye annak, hogy allergia alakuljon ki.

Sokkal rémisztőbb, hogy pont a koronavírus célpontját a tüdőt is gyengítik.A Harvard Egyetem és a Francia Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet tanulmánya szerint a termékek heti egyszeri használata csaknem egyharmadával növeli a krónikus tüdőbetegség kialakulásának esélyét.

Egyes esetekben a kutatók kimutatták, hogy gyulladásszint megemelkedése az agy szerotoninszintjére is hat: lelassítja ennek a fontos „boldogsághormonnak” a termelődését, lehangoltság, depresszió alakulhat ki.

Facility - management szolgáltatásaink

Lehet a létesítmények fenntartása környezetbarát és költséghatékony egyszerre!

Hogyan hatnak a fertőtlenítők a környezetükre, vírusokra, baktériumokra?

Klór lapú fertőtlenítők

A tisztítószer fertőtlenítő hatóanyaga egy erős oxidálószer. Amikor ez az összetevő a foltokkal, kórokozókkal kerül kapcsolatba, oxidációt okoz, ez az a folyamat, ami elpusztítja a baktériumokat és vírusokat, mégpedig úgy hogy roncsolja a kórokozók sejtjeiben a molekulákat.

Alkohol alapú tisztító szerek

Az alkohol alapú tisztítószereknek hasonló a hatáshechanizmusa.  A tömény alkohol kicsapja a vírus külső fehérjéit, amelyeknek ezáltal olyannyira megváltozik a szerkezetük, hogy már nem képesek ellátni feladatukat, vagyis a vírus működésképtelenné válik. Minthogy az alkohol a vírus külső burkát alkotó fehérjéket csapja ki első körben, ezért azon vírusokkal szemben igazán hatékony, amelyeknek van ilyen fehérjeburkuk.

Vigyázzunk a fertőtlenítő spray-kel

Fertőtlenítő spray-k többségben mint neve is mutatja különböző hatóanyagok is szerepelnek, amelyeknél feltüntetik, hogy a biocid alapú termékekként körültekintően kell használni. A biocid hatóanyagok jelentős része az ember és a környezet számára is veszélyes méreg. Alkalmazásukkor viseljünk védőkesztyűt, védőruházatot, szemvédelmet, arcvédelmet. Ezt sajnos nem sokan tartják be a használat során.
Az aeroszolos fertőtlenítő spray-k további veszélye, hogy szinte elkerülhetetlen a kifújt apró részecskék, illetve folyadékcseppek belélegzése. Még megfelelő szellőztetés esetén is nagy valószínűséggel a légutainkba kerül valamennyi a permetből.

Összefoglalva

Manapság az emberek sokkal tisztább és higiénikusabb környezetben élnek, mint korábban. A koronavírus miatt a takarítás is sokkal alaposabb, így az immunrendszerük valójában nem tanulja meg, hogyan kell védekezni a különböző fertőzések ellen.

 

 

^

Ismerje meg őrzés-védelmi szolgáltatásunkat!

Vagyonvédelem élőerős őrzéssel,távfelügyeleti rendszerrel bővebben

^

Ismerje meg facility-management megoldásainkat!

Takarítás, portaszolgálat, kert és parkgondozás ingyenes szolgáltatásokkal bővebben

^

Ismerje meg tűzvédelmi szolgáltatásainkat!

Tűzjelző rendszerek felügyelete,tervezése, hatósági engedélyeztetése, és javítása bővebben

Olvasásra ajánljuk

Olvasásra ajánljuk

Pin It on Pinterest

Share This