Ingyen link weboldaladnak!

Vagyonvédelmi vállalkozások foglalkoztatási jogviszonyai

foglalkoztatás, Őrzés-védelem | 0 hozzászólás

A vagyonvédelmi cégek (itt olvashat róla, hogyan válasszunk vagyonvédelmi szolgáltatót- 6 pontos objektív lista) több foglalkoztatási formát választva vonhatnak be munkavállalókat a teljesítésbe.  A tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályait a munka törvénykönyve állapítja meg a vállalkozás és a munkavállalás szabadságának elve szerint, tekintettel a munkáltató és a munkavállaló gazdasági, valamint szociális érdekeire. A munkavállallók Ma Magyarországon az alábbi foglalkoztatási formákat választhatják:

További hasznos információkért csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!

I.Tipikus foglalkoztatási formák

  • munkaszerződés keretében főállású munkavállaló 

II.Az atipikus foglalkoztatás egyes esetei

a.)A határozott idejű munkaviszony

b.) Részmunkaidős foglalkoztatás

  • Behívás alapján végzett munka
  • Munkakörmegosztás
  • Több munkáltató által létesített munkaviszony
  • A távmunkavégzés

c.)Az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony

d.)Nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás, közérdekű nyugdíjas szövetkezet

e.)Iskolaszövetkezetek

 III. Az önfoglalkoztatási formák

Megbízási jogviszony (egyéni vállalkozók, KATA)

 Az utóbbi években végbement munkaerőpiaci, valamint a huszonegyedik századi társadalmi és technológiai változások hatására a rugalmas vagy atipikus foglalkoztatási formák aránya Magyarországon is egyre jobban terjed. Az információtechnológiai fejlődés és globalizáció jelensége miatt az emberek közötti kapcsolattartási módok alapvetően megváltoztak. Ez a változás nemcsak az emberek magánéletében, szociális szinten jelenik meg, hanem alapvetően befolyásolja a társadalom és a gazdaság felépítését is.

A fejlődés kihat a munkáltató és a munkavállaló közötti viszonyra is, egyik oldalról technikailag könnyebbé téve bizonyos atipikus foglalkoztatási módok terjedését. Másik oldalról a munkáltatók és a munkavállalók munkához való hozzáállása is megváltozott az utóbbi időkben. Utóbbi főként a fiatalok kapcsán jelenik meg, akiknek munkavégzéssel kapcsolatos elvárásai eltérnek a korábbi generációkétól. Ezek az új elvárások szintén kedveznek a rugalmasabb, atipikus munkavállalási formáknak. Az új technológiák a munkáltatók életét is jelentősen befolyásolják, egyre nagyobb hangsúly kerül a költséghatékonyság mérésére, valamint az ennek megfelelő optimális munkavégzésre. Napjainkban a rendelkezésre álló adattömeg egy-egy cég életében hatalmasra nőhet, ezek az adatok elősegítik a tervezést és a munkaszervezést.

Összefoglalva

Az atipikus és önfoglalkoztató munkaviszonyok a tipikustól csak egy tulajdonságban térnek el, míg mások több jegyben is eltérhetnek: a munkaviszony időtartamában, a munkáltatók számában, az egy munkakört betöltő munkavállalók számában, a munkavégzés helyében, a rendelkezésre állás kötelezettségének módjában, vagy akár a munkáltató és foglalkoztató személyek különválásában

A munkaszerződés keretében főállású munkaviszonyt betölthetik Telep őr és Vagyon őr munkakörben. A bérezési juttatások és munkakörre vonatkozó kötelezettségek azonban eltérőek.

 

További hasznos információkért csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!

Olvasásra ajánljuk

Olvasásra ajánljuk

Pin It on Pinterest

Share This