Ingyen link weboldaladnak!

Mennyi minimális fizetés jár a vagyonvédelmi szektorban?

foglalkoztatás, Őrzés-védelem | 0 hozzászólás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint továbbra is jellemző a vagyonvédelmi szektorban az adóelkerülés, áfa szabályok megsértése, és a vagyonőrök telepőrök feketén foglalkoztatása.

 

 

A minimális rezsióradíj bevezetése és a szektor fehérítése

A minimális rezsi óradíj nem tévesztendő össze a garantált bérminimummal, (hogy mennyi fizetés jár a vagyonőröknek, – a cikk második felében írunk róla.) A  vagyonvédelmi szolgáltatások után fizetendő  minimális rezsióradíj (2020-as kormányrendeletben meghatározott mértékérő itt olvashat) ,bevezetése több százezer munkavállalót érinthet, amely a közbeszerzési pályázatokon való indulásnak is a feltétele. A kormány célja, hogy az őrzés – védelemmmel foglalkozó cégek ne tudják minimálbér alatt foglalkoztatni munkavállalóikat. Ezt azonban eddig is, ezután is igen nehéz ellenőrizni.

Vannak olyan munkavállalók, akik a zsebből zsebbe fizetésben érdekeltek. Főként azok, akik rendes jövedelmük kiegészítéseként nyomott béren is  vállalják a feladatot. Az ilyen jellegű feketén foglalkoztatást ( a vagyonvédelemi vállalkozások tipikus és atipikus foglalkoztatási formáiról itt olvashat) a munkavállalók nyilatkozata nélkül nem tudja bizonyítani a hatóság.

További hasznos információkért csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!

Garantált bérminimum a vagyonvédelmi vállalkozásokban foglalkoztatott alkalmazottként

A garantált bérminimum az kötelező legkisebb munkabér összege mely a munkavállalók egyes csoportjaira kötelező legkisebb munkabér megállapítható. Magyarországon tehát létezik emelt összegű minimálbér, melyet garantált bérminimumnak hívunk. A garantált bérminimumra való jogosultsághoz két feltételnek egyszerre kell meglennie.

1, A munkavállalónak rendelkeznie kell középfokú végzettséggel, szakképzettséggel.

2, A munkakör betöltésének feltétele kell, hogy legyen ez a képzettségi szint.

Mindkét feltételnek egyszerrre kell teljesülnie, mert ha a munkavállaló,  nem rendelkezik a szükséges képzettséggel, végzettséggel, abban az esetben az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sérülne, ha magasabb bért kapna.

Hasonlóképpen nem jár csak azért garantált bérminimum, ha a munkavállaló jól képzett, de az a pozícióhoz nem is szükséges.

Akkor lássuk a garantált bérminimum összegét

2020. január 1-jétől (a Nav honlapján is közzétett),  középfokú szakképesítést igénylő vagyonőri munkakörben a garantált bruttó bérminimum 210.600,-Ft.

Mennyit kap ebből a munkavállaló, mennyi a nettó bér? Magyarországon több tényezőtől függ, hogy mennyi pénzből gazdálkodhat egy garantált bérminimumot kapó vagyonőr. Ugyanis két ugyanannyi bruttó bért kapó munkavállaló, kaphat két különböző nettó fizetést. Mitől függ? Röviden: attól függ, mennyi járulékot vonnak le. Három tényező alapvetően emelheti a nettó munkabér összegét:

  • hány gyermeket tart el,
  • gyermekét egyedül neveli-e,
  • friss házas-e.

Amennyiben kedvezményre nem jogosult, teljes munkaidőben a Hr bérkalkulátor szerint nettó összeg: 140 049 Ft

Érdemes figyelni a szerződéskötéskor, amennyiben a felek a garantált bérminimumnál alacsonyabb bérben állapodtak meg, a munkaszerződés ezen része érvénytelen, ilyenkor a szerződés ide vonatkozó része semmis ás automatikusan a garantált bérminimum összege válik érvényessé.

Összefoglalva

A garantált bérminimummal a törvényhozó célja az őrzés – védelmi ágazat  átláthatóbbá tétele.( A vagyonvédelmi cégek átláthatóságáról itt olvashat) Garantált bérminimum nem jár automatkusan, feltételekhez van kötve. Amennyiben a feltételek teljesülnek úgy a garatált bérminimum megilleti a munkvállalót.

 

 

További hasznos információkért csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!

Olvasásra ajánljuk

Olvasásra ajánljuk

Pin It on Pinterest

Share This